Make your own free website on Tripod.com
3 November 1998
Komentar

Betul Kata KS Jomo
''Anwar is aware that this whole thing is political,'' said K.S. Jomo, a political economist at the University of Malaya here. ''He is politicizing the trial. But it is political, so why pretend that it is not?''

Perkara ini memang political trial, KS Jomo antara lain mengatakan jangan kita anggap bahawa perbicaraan ini adalah perbicaraan biasa ia nya bukan.KOMENTAR menjawab DR M


Observers dari luar hadir kerana ini bukanlah perbicaraan jenayah biasa.Mereka hadir kerana pencabulan perundangan yang dibuat secara terang terang tanpa mengindahkan bangkang dari Majlis Peguam dan lain lain NGO. Kita menyaksikan Peguam Negara tidak dapat mengengalikan kes kes nya dengan berkesan. Kita saksikan bagaimana manipulasi perundangan digunakan. Kita saksikan penahanan atas ISA dan didapati bersalah atas memberi kebenaran org meliwatnya.Kita saksikan AG senyap bila perkara ini berlaku.

Dan kita boleh lihat penerimaan pendengaran kes Sukma yang cuba menbawa kes tersebut ke Mahkamah Syariah . Ini menunjukkan ada kebenaran perkara yang dibawa tersebut.

Satu persoalan?

Banyak kes kes yang dikendalikan sendiri oleh Peguam Negara terdahulu dari Peguam Negara sekarang ini. Kena kes begini beliau sendiri tidak mengendalikan? Kalau benar ia nya a straight cut case why suruh yang lain kendalikan. Apa kemungkinana Ilmu yang ada oleh AG sekarang ini tidak cukup kuat atau perlantikkan AG yang ada sekarang ini lebih berbau politik dari kewibawaan dan pengalaman.

Kerana mencabulan kedaulatan Undang Undang inilah observers datang.

SATU LAGI  DR M  takut ke observers datang? Takut kepincangan perlaksanaan UNDANG UNDANG NEGARA oleh kamu terbongkar ke? Rakyat sendiri tidak percaya the administration of Justice here!Ini kan pula those yang cuma observers.


RAKYAT HILANG KEPERCAYAAN ON THE ADMINISTRATION OF JUSTICE HERE